Fedžat Jonuzi

Prim.dr. Fedžat Jonuzi

Pedijatrija

Prim. Dr. Fedžat Jonuzi  rođen je 1951.g. u  Gori, Kosovo. Na Medicinskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je 1974.godine. Započinje sa radom u DZ Dragaš, Kosovo. U periodu od 1980-1984.godine specijalizaciju iz Pedijatrije obavlja u Sarajevu. Nakon završetka specijalizacije radi u DZ Dragaš i Medicinskom centru Prizren. Zvanje primariusa dodeljeno mu je 1988.godine u Prištini. Nastavu iz uže specijalizacije iz dječije kardiologije obavlja u Beogradu u periodu 1995-1997.godine na Institutu za majku i dijete Srbije „dr Vukan Čupić“. Od 1997-2000.godine radi na Pedijatrijsku kliniku u Prištini u Centru za Neonatologiju i intenzivno liječenje djece. Od 2000 do 2016.godine radi na Pedijatrijsku kliniku  u Sarajevu . Od 2009. do 2016.godine obavlja dužnost šefa odjela Pedijatrijske intenzivne terapije. Rješenjem Ministarstva zdravstva FBiH 2014.godine postaje  subspecijalista intenzivne pedijatrije.

Završio je više tečajeva trajne edukacije u zemlji i inozemstvu (Sarajevo, Kragujevac, Beograd, Zagreb, Ljubljana), čime je stekao a potom ovladao raznim dijagnostičkim i interventnim procedurama u pedijatriji. Na taj način kompletirao je svoje dijagnostičko znanje iz domena ultrasonografske dijagnostike razvojnog poremećaja kuka kod novorođenčadi odmah po rođenju, UZ CNS-a sa doplerom krvnih sudova CNS-a (transfontanealni pristup), UZ vrata kod tortikolisa novorođenčadi i Ehokardiografija u dječijem uzrastu.

Kao instruktor APLS-a (Advanced Pediatric Life Support)  svake godine aktivno sudjeluje u edukaciji većeg broja ljekara iz cijele BiH iz oblasti pedijatrijske reanimacije. Na Pedijatrijsku kliniku u Sarajevu  organizuje i sprovodi kurseve  iz domena transporta životno ugrožene djece, transfontanealne dijagnostike (TFUZ) CNS-a kod djece, sprovodi mentrorstvo i praktičnu obuku ljekara  iz domena  pedijatrijske reanimacije uz obuku interventnih procedura (plasiranje CVK, torakalnog i abdominalnog drena) i upotrebe medikamenata u intenzivnoj pedijatriji.

 Aktivno je učestvovao  na mnogim stručnim kongresima u zemlji i inostranstvu. Autor  i koautor je oko 90 radova. Član je ljekarske komore  kantona Sarajevo i FBiH. Član je udruženja pedijatara BiH. Bio je član Upravnog odbora udruženja intenzivne medicine BiH i član Upravnog odbora Udruženja  neonatologa i intenzivista FBiH kao i  član Evropskog udruženja za intenzivnu medicinu (ESCIM).

Odjel

Pedijatrija

Pedijatrija kao djelatnost je u fokusu naše pažnje nastojeći da najmlađoj populaciji obezbijedimo adekvatan prostor, opremu i vrsne pedijatre sa dugogodišnjim iskustvom u svom rada u vodećim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Pročitajte više

Zakažite termin

Pozovite nas
Interna medicina i kardiologija, pedijatrija i opća stomatologija i oralna hirurgija +387 33 833 831
Posjetite nas
Hrasnička Cesta 3a, 71210, Ilidža, Sarajevo
Besplatan parking
Otvorite mapu
Radno vrijeme
Ponedjeljak - petak 08:00 – 18:00